1. Isı yalıtımı (mantolama) yaptırmak pahalı bir işlemdir.
Isı yalıtımı fiyatları ilk etapta kulağa fazla gelse de, bu işlem 3 yıl içerisinde kendini amorti eder ve 3 yıl sonrasında enerji faturalarınızda tasarruf yapabilmenizi sağlar.
2. Sıcak bölgelerde yaşayanların binalarına ısı yalıtımı (mantolama) yaptırmasına gerek yoktur.
Binaların soğutulması, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirir. Evlerinde klima kullanan kişiler, yaz aylarında ödedikleri fatura tutarlarında bu belirgin farkı tespit edebilirler. Enerji tasarrufu için soğuk bölgelerde olduğu kadar sıcak bölgelerde de ısı yalıtımı yapmak gereklidir.
3. Ucuz malzeme kullanımı ile ısı yalıtımı (mantolama) maliyetleri düşürülebilir.
Ucuz dış cephe ısı yalıtımı malzemeleri kullanımı ilk etapta tasarruf etmenizi sağlasa da uzun vadede sizi zarara sokar. Ucuz malzemelerle yapılan ısı yalıtımı işlemi problemlere neden olur ve bu problemlerin çözümü için harcanan tutarlar, bu işlemin astarı yüzünden pahalıya gelmesine neden olur. Isı yalıtımından maksimum fayda alınabilmesi için kalite standartlarına uygun ve performansı test edilmiş malzemelerin kullanılması gerekir.
4. Binamız yalnızca güney cepheden soğuk alıyorsa kuzey cephesini ısı yalıtımı (mantolama) yaptırmanıza gerek yoktur.
Isı yalıtımı konusundaki en belirgin yanlışlardan biri budur. Binanızın ısı yalıtımı yapılmamış olan cephesi ısı kaybetmeye devam eder. Bu ısı kaybı evinizin de soğumasına neden olur. Böylelikle evinizi ısıtmak için yine yüksek miktarda enerji harcamanız gerekir. Doğru bir ısı yalıtımı işleminin binanın tüm çevresine yapılması gerekir.
5. Herhangi bir firmaya ısı yalıtımı (mantolama) yaptırabilirim.
Dış cephe ısı yalıtımı işlemi söz konusu olduğunda bazı firmalar sundukları uygun fiyatlar ile size cazip görünebilir. Fakat ısı yalıtımı işleminin mutlaka konu ile ilgili bilgi birikimi ve tecrübesi olan bir firma tarafından yapılması gereklidir. Aksi takdirde bu işlem uzun vadede büyük maddi kayıplara uğramanıza neden olabilir.
6. Isı yalıtımı (mantolama) yapılırken kullanılan malzemeler binaya zarar verir ve dolayısıyla deprem esnasında binayı riskli bir konuma sokar.
Bu durumun gerçekliği yok. Aksine, ısı yalıtımı uygulaması binayı dışarıdan gelebilecek zararlardan koruyup binanın sağlamlığını artırdığı için depreme karşı da daha güvenlikli bir ortam sağlıyor.
7. Boya veya sıva ile ısı yalıtımının (mantolamanın) yaptığı yalıtım yapılabilir.
Boya veya benzeri malzemeler ile ısı yalıtımı yapılamaz. Isı yalıtımı, ısı iletkenlik katsayısı düşük, belirli bir kalınlığı olan ısı yalıtımı malzemeleri ile yapılır. Kalınlık arttıkça ısı yalıtım miktarı artar.
8. Binamızın duvarları gaz beton ile yapıldığı için ısı yalıtımına (mantolamaya) gerek yoktur.
Gaz beton bir yapı malzemesi olup ısı yalıtım malzemesi değildir. Isı yalıtımda gerçek tasarrufa binanın dış cepheye temas eden tüm noktalarının kaplanması ile ulaşılabilir.
9. Isı yalıtımı (mantolama) malzemeleri kanserojen madde içeriyor.
Böyle bir şey söz konusu değildir, bu ürünler gıda sektöründe dahi güvenle kullanılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan hammadde ve teknolojiler ile üretilen ısı yalıtım malzemeleri, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında üretilerek gerek yurt içi gerekse AB ülkeleri dâhil yurt dışı pazara CE işareti ile sunuluyor. 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünler; “sağlık, hijyen ve çevre” gibi temel unsurlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu bağlamda CE işaretine tabi olan ve bu işaret vasıtasıyla AB ve Türkiye pazarında kullanılabilen bir ürünün kanserojen olması söz konusu olamaz. Söz konusu ısı yalıtım ürünlerinin birçoğu (EPS, XPS) inşaat sektörü dışında gıda, ambalaj dâhil birçok sektörde de güvenle kullanılıyor.
10. Isı yalıtımında (mantolamada) kullanılan dübellerin binaya olumsuz bir etkisi vardır.
Dübellerin gerek yüzeysel alanın küçüklüğü, gerekse 1970’li yıllardan beri Avrupa’da edinilen tecrübeyle etkisinin ihmal edilebilecek seviyede olduğu ve bina statiğine negatif bir etkide bulunmadığı tespit edildi. Taşıyıcı elemanlara yapılan dübeller; ‘pas payı’ denilen, görevi sadece taşıyıcı elemanlardaki demir donatıyı dış atmosfer koşullarından ve korozyondan korumak olan, doğrudan bu elemanların taşıyıcılığıyla alakası olmayan katman içinde kaldıkları ve taşıyıcı elemanların asıl taşıyıcılıklarını gerçekleştiren kesit çekirdeğine nüfuz etmedikleri için, bina statiğine olumsuz bir etki yapmıyor. Yüzey alanı 10 bin cm2 olan bir plakada; açılan dübel alanı sadece 4,71 cm2 olmaktadır yani oransal olarak 10 binde 5’in altındadır.