Binalarda ısı kayıplarının olduğu yerler ve ısı kaybının oranı aynı olmayabilir. Bütün insanların üzerine tektip manto giymesi mümkün olmadığı gibi binalarında tek tip mantolama ile yalıtılması söz konusu değildir. Isı yalıtımı yapılacak olan yapının iyi analiz edilmesi, ısı kayıplarının olduğu yerlerin nereler olduğu ve ısı kayıplarının miktarının iyi tespit edimesi gerekir. Yapılan bu tespitler doğrultusunda kullanılacak olan malzemenin ne olacağına nerede ne kalınlıkta kullanılacağına karar verilir. Bu işlemlerin çatıdan temele kadar yapılması gerekir, unutulmamalıdır ki ısı yalıtımı bir bütünlük arz ettiğinde en verimli hale gelir.

Uzman kadromuz binalarınızda yapacağı keşiflerde son teknoloji termal kameraları kullanarak ısı kayıplarının nerelerde ve ne kadar olduğunu tespit ederek, ısı yalıtım hesapları yaparak binanızda kullanılacak olan yalıtım malzemesinin kalınlığının ne olacağının karar verilmesinde sizlere yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki mükemmellik detaylarda gizlidir.

Bina ve sitelerde 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesini almadan önce bu standartlara uygun yaptırılacak Mantolama uygulamasının hesaplamaları, standartları ve kalınlık değerlerini ücretsiz tespitini yaparak sunmaktadır.

ISI YALITIMI NEDİR?

Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir.

Kışın üşümemek için kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılır. Bu çerçevede ısı yalıtımı, binaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve tesisatlarına uygulanır.

Bir başka deyişle, bina sakinlerinin daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesi ve dolayısıyla çevre kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir.

HANGİ ISI YALITIM MALZEMESİ?

Isı Yalıtım Levhalarında aranan en kritik 5 özellik önem sırasıyla aşağıdaki gibidir;

1. Isı iletim katsayısı: Lamda değeri en düşük olan malzeme en iyi ısı yalıtımını sağlar.

2. Nefes alma: Su buharı geçirgenliği en düşük malzeme bina duvarlarından su buharının atılmasında daha çok yardımcı olur.

3. Su emme: Su emmesi en düşük olan malzeme diğerlerine göre daha az risklidir. Isı Yalıtım Levhasının TSE belgesi var ise su emme değeri standartlar içindedir.

4. Boyut kararlılığı: Isı yalıtım levhalarında en-boy-kalınlık zaman içinde ve iklim şartları ile birlikte değişkenlik göstermemeli. Malzemenin iklim şartlarına ve uygulamaya dayanacak kadar esnek ve mukavemetli olması gerekli.

5. Yangın Sınıfı: Ülkemizde binaların yangından korunması hakkında yönetmelik gereği bina cephelerinde kolay alevlenici malzemelerin kullanılması yasaklanmıştır. Yukarıda verilen ısı yalıtım levhalarından taşyünü hiç yanmaz A1 sınıflı, EPS ve XPS ısı yalıtım levhaları ise mantolama ile üzerleri sıvalı olarak zor alevlenici B sınıfına girmektedirler. Yangın yönetmeliğine uygun ürünlerdir.Ülkemizde ve Avrupa ülkelerinin pek çoğunda aşağıdaki ısı yalıtım levhaları bina mantolamasında ve diğer ısı yalıtım uygulamalarında kullanılmaktadır.

Isı Yalıtım Malzemeleri

1. Genleştirilmiş Polistiren EPS (ürün kalite standartı TS EN 13163)

2. Ekstrude Polistren XPS (ürün kalite standartı TS EN 13164)

3. Taşyünü (ürün kalite standartı TS EN 13162)

4. Yalıtım Sıvası (ürün kalite standartı TS EN 998-1)

5. Cam Köpüğü (ürün kalite standartı TS EN 13167)

Doğrusu yukarıdaki verilen beş farklı tip ısı yalıtım malzemesi de istenen ısı yalıtımını sağlar ve binanın ısı yalıtım problemini çözer, tabi yanlarında belirtilen ürün standartı kalite belgelerine sahip olmaları şartıyla.


EPS bu 5 tip ısı yalıtım malzemesi içinde en ekonomik olanıdır. Isı yalıtım performansı en iyi olan, binanın duvarlardan nefes alması için su buharı geçirgenlik değeri düşük, su emme değeri ise standartların içinde bir malzemedir. Yangın tepki sınıfı ise üzeri sıvalı kompozit sistem olarak uygulandığı zaman B sınıfı (zor alevlenici) olup, doğru uygulanan mantolama ile Binalarda Yangın Yönetmeliği gereklerini karşılamaktadır. EPS ısı yalıtım levhalarına ait ürün standartı olan TS EN 13163 belgeli olan EPS Isı yalıtım levhaları, bu standartta belirtilen nefes alma, su emme, ısı yalıtım performansı, basma dayanımı gibi pek çok ürün kalite kriterini karşılamaktadır. O nedenle binalarda mantolamada rahatlıkla kullanılabilir.

XPS bu 3 tip ısı yalıtım malzemesi içinde fiyat olarak 2.yüksek olan, ısı yalıtım performansı EPS’ye göre biraz daha zayıf ancak Taşyünü’nden daha iyi olan, su emme değeri ise aralarında en düşük olan, nefes alması ise aralarında en az olan ısı yalıtım levhasıdır. Yangın tepki sınıfı ise üzeri sıvalı kompozit sistem olarak uygulandığı zaman B sınıfı (zor alevlenici) olup, doğru uygulanan mantolama ile Binalarda Yangın Yönetmeliği gereklerini karşılamaktadır. XPS ısı yalıtım levhalarına ait ürün standardı olan TS EN 13164 belgeli olan XPS ısı yalıtım levhaları, bu standard ta belirtilen nefes alma, su emme, ısı yalıtım performansı, basma dayanımı gibi pek çok ürün kalite kriterini karşılamaktadır.

Taşyünü ısı yalıtım levhalarının ise en önemli ayırt edici özelliği Yangın Tepki Sınıflarının A1 (hiç yanmaz) olmasıdır. EPS ve XPS’e göre ağırlığı daha fazla ve fiyatı daha pahalı bir malzeme olan taşyünü ısı yalıtım levhaları su emme açısından en düşük performansa sahiptir. Nefes alma kabiliyeti ise EPS ve XPS’e göre daha iyi, su buharı geçirgenlik değeri en iyi olan ısı yalıtım levhadır. Taşyünü ısı yalıtım levhalarına ait ürün standardı olan TS EN 13162 belgeli Taşyünü ısı yalıtım levhaları, bu standard ta belirtilen nefes alma, su emme, ısı yalıtım performansı, basma dayanımı gibi pek çok ürün kalite kriterini karşılamaktadır.

ISI YALITIM MALZEMESİNİN ÜZERİNE HANGİ İŞLEM YAPILARAK KORUNMALIDIR?

Yalıtım malzemelerinin üzerine maliyetlerin düşmesi amacıyla sıva yapılmaktadır. Ancak farklı görüntüler ve duvar bozukluklarının giderilmesi için sıva dışında cephe kaplama malzemeleri de kullanılmaktadır. Bu ürünler;

1. Alüminyum Kompozit ile Cephe Kaplama
2. Çimentolu Levhalar ile Cephe Kaplama (Betopan)
3. Prekast Cephe Kaplama
4. Ahşap Cephe Kaplama

Özetle; Mantolama için binanıza hangi ısı yalıtım levhasının uygun olduğunu seçerken öncelikle ısı yalıtım levhalarının ısıl performanslarını-lamda değerlerini mutlaka karşılaştırın. Sonra fiyat kıyaslaması yapın, en son diğer özelliklerini karşılaştırın.

YENİLİKLERDEN HABERDAR OL